"Мини Марица-изток" отчете рекорден добив 07.02 | 14:25

Дружеството остава държавно и аз поемам ангажимент за това, заяви Драгомир Стойнев

От Петя Бързилска

През декември 2013 г. в трите рудника на "Мини Марица-изток" бяха добити над 3,33 млн. тона въглища, което е най-високият декемврийски производствен резултат за дружеството през последните 20 години. Това заяви по време на парламентарния контрол министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

През октомври миналата година също е постигнат рекорден месечен добив от над 3, 512 млн. тона въглища. Върхов месечен добив за 61-годишната си работа е реализирал през месеца и рудник Трояново 1. Той надхвърля 1,48 млн. тона въглища, стана ясно от думите на Стойнев.

С последните ценови решения на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) и намаляването на цената за пренос при износа на електроенергия до около 7 лв. за мегаватчас са били осигурени допълнителни заявки за лигнитни въглища от Мини "Марица-изток", предаде БТА.

"Спазих моето обещание и за първи път през последните години с моя заповед повиших изкуствено задържаната изкупна цена на въглищата от 71,50 лв. за тон до 75 лв. за тон", подчерта още Стойнев.

"Дружеството остава държавно и аз поемам ангажимент за това", заяви министърът.

Миньорите от най-голямото дружество за открит въгледобив у нас добиха над 25,5 млн. тона въглища през 2013 г. при заплануван добив от малко над 23 млн. тона, съобщи още министърът. Добитите и реализирани през второто полугодие въглища са 171 процента в сравнение с първото полугодие като само през четвърто тримесечие са добити 10 млн. тона, което е приблизително 40% от общия годишен добив, цитира Стойнев данните на дружеството.

Той обясни още, че приходите на мините за 2013 г. са 46,5 млн. лв. над разчетените по бизнес плана за 2013 г. Финансовият резултат на дружеството за миналата година е положителен и се равнява на 4,5 млн. лв.

През второто полугодие на 2013 г. Мини "Марица-изток" е получило от НЕК дължими просрочени вземания в размер от над 60 млн. лв. "Това е позволило на мините да извършат всички дължими свои плащания към доставчиците", обясни Стойнев.

В мините е стартирана процедура за избор на финансова институция, която да отпусне инвестиционен кредит на дружеството за реализиране на инвестиционната програма 2014–2015 г. , съобщи още министърът.

С привлечения финансов ресурс се предвижда "Мини Марица-изток" да модернизира своето оборудване и да изгради нови съоръжения.

Подписано е и споразумение по Международен фонд "Козлодуй" на стойност 15 млн. лв. за подмяна на багери в мините.

 

Водещи