Природният газ поскъпва с 5% 27.12 | 18:55

Увеличението ще влезе в сила от началото на следващата година

От Филипа Тодева

С не повече от 5% ще поскъпне цената на природния газ от началото на следващата 2012-та година. Това съобщиха от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), цитирани от БТА.

По този начин държавният регулатор не уважи исканията на държавния доставчик "Булгаргаз” за увеличение на цената от Нова година с над 17 %. С около 5% се вдига цената за първото тримесечие на 2012-та година. Въпреки това, от ДКЕВР увериха, че няма да има поскъпване на и парното.

iNews припомня, че на 9 декември доставчикът "Булгаргаз” поиска да се повиши цената на природния газ със 17,74% от началото на следващата година. Предложената от "Булгаргаз" цена на природния газ за първото тримесечие на 2012 г. е 699,82 лв./1000 куб. метра (без ДДС), или увеличение със 105,45 лв./1000 куб. метра. Увеличението, в сравнение с действащата цена, се дължи главно на задържането на цената на природния газ от ДКЕВР за предходни периоди и повишения обменен курс долар/лев. Според Закона за регулиране на цените на газа, доставчикът предлага утвърдена продажна цена на синьото гориво на всеки три месеца.

От дружеството твърдят, че цената за първото тримесечие на 2012 г. е предложена, като се отчитат факторите, формиращи равнището на цената на газа, както и изискванията на наредбата за регулиране на цените, и не включва недовзети от "Булгаргаз" приходи от предходни периоди.

Водещи

Най-четени