ДКЕВР иска увеличение на природния газ с 4,53% 20.12 | 11:17

Увеличението на цените за първото тримесечие на 2012 г. ще бъде под 5%, смята председателят на комисията

От Кремена Бедерева

Цената на природния газ да се увеличи с 4,53% спрямо сега действащата цена предвижда доклад на работната група на ДКЕВР, който е качен на интернет страницата на регулаторната комисия, съобщава БТА.

Цената на природния газ при продажба от обществения доставчик на крайните снабдители и на потребителите, присъединени към газопреносната мрежа, трябва да е в размер на 621,29 лв./1000 куб. метра (без ДДС) или увеличение с 26,92 лв./1000 куб. метра, смятат експертите на ДКЕВР.

Изчисленията за увеличението на цената на природния газ са направени при отчитане на пълния не довзет приход за 2011 г. с прогнозни данни за декември.

Същевременно председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев каза, че увеличението на цените за газа за първото тримесечие на 2012 г. ще бъде под 5%, цитиран от агенция "Фокус".

Семерджиев обясни, че това увеличение най-вероятно се дължи на начина, по който са формирани цените от предишните тримесечия. "Остава да уточним някои допълнителни детайли. Очакваме информация от "Булгаргаз”.

Най-вероятно ще вземем решение да не променяме цените на топлинната енергия. Не довзетият приход на "Булгаргаз” е малко над 100 млн. лв. от началото на годината до сега”, каза Семерджиев.

"Трябва максимално да се използва газа от хранилището в Чирен, за да не се върви към големи увеличения на природния газ и вследствие на това да няма промяна на цената на топлинната енергия през целия отоплителен сезон”, добави той.

Семерджиев заяви, че потребителите трябва да са спокойни за цените на газа за следващото тримесечие, тъй като понижаването на цените на нефта и увеличаването на стойността на долара спрямо еврото взаимно се уравновесяват и това не би трябвало да доведе до увеличение на цените.

"Имаме специален доклад за ефекта от увеличението на цената на газа на топлофикационните дружества. Те биха могли да се справят. Това ще бъде изцяло за сметка на техните печалби”, каза Семерджиев.

Той съобщи, че ДКЕВР ще проведе среща във връзка с продажбата на Е.ОН.

iNews припомня, че в средата на ноември председателят на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев прогнозира, че природният газ ще поскъпне с до 5% от 1 януари 2012 година.

Според него обаче цената на парното ще остане без промяна по време на този отоплителен сезон.

Водещи

Най-четени