"Пътната карта за Белене" не задължава правно България 17.08 | 18:38

Становището е на Националната електрическа компания

От Ивайло Ачев

Т. нар. "Пътна карта за Белене” няма как да бъде изготвена като договор или документ, който има правни последствия. Това коментираха официално от Националната електрическа компания в писмо до "Атомстройекспорт” по въпроса с предложената от руската страна в началото на август "Пътна карта за Белене”.

Постигането на окончателно споразумение и подписване на договор за АЕЦ "Белене” зависят от резултатите в преговорите на работната група. Събитията, от които зависи бъдещето на проекта, са: завършване на пазарните проучвания, проучване на риска и разходите по проекта, както и окончателно уточняване на финансирането и неговите параметри.

От НЕК се надяват продуктивните дискусии във Финансовата работна група да бъдат възстановени, както това предвижда Споразумение 13, пише още в писмото-отговор до "Атомстройекспорт". Вероятно обаче първоначално посоченият от НЕК срок 1 септември 2011, в който да бъдат договорени подробни графици и срокове за движението на проекта "Белене", вероятно няма да бъде спазен. Причината е по-затруднената работа на Финансовата работна група, поради забавяния на "Атомстройекспорт”.

Най-четени