„Росатом“ се похвали с поръчки за 100 млрд. долара 01.04 | 15:50

Руският ядрен гигант вече планира договори, които ще се изпълняват в периода 2020-2035 г.

От Георги Георгиев

Портфейлът от чуждестранни поръчки на "Росатом” към края на 2014 г. може да надмине $100 млрд. "Росатом” е сключила договори за строителството на 22 блока, държавната корпорация води преговори и по други проекти. Това заяви ръководителят на държавната ядрена корпорация Сергей Кириенко каза пред руския телевизионен канал "Вести-24".

По време на интервюто шефът на "Росатом" засегна и темата за Украйна. Според него момента корпорацията преживява не най-лесния период от взаимоотношенията си със западния съсед, но няма никакво прекъсване в доставките на гориво.

"Поредният ешелон със свежо гориво замина натам, ние сега прибрахме един ешелон с отработено гориво руско производство. Безопасността и надеждността на функционирането на обектите на атомната енергетика са абсолютен приоритет.

"Ние изпълняваме нашите задължения и по никакъв начин няма да ги променим или нарушим, ще ги изпълняваме безусловно", каза още Сергей Кириенко.

По въпроса за бъдещите планове на компания директорът на Росатом каза: "В атомния отрасъл циклите са много дълги. До 2020 година "Росатом" вече има подписани договори и преговорите, които се водят сега имат хоризонт на планиране от 2020 до 2035 г.

"Ако сега сключим договор за строителство на атомна електроцентрала, това означава, че 5 - 7 години ще са необходими за строителството, до 60-80 години централата ще работи и произвежда електричество, а после още 10 години ще извеждаме от експлоатация.

Тоест, получават се около 80 -100 години – толкова е средният жизнен цикъл в атомния отрасъл", подчерта Сергей Кириенко.

"Това е повече от един човешки живот и доста повече от всякакви политически ексцесии, които предизвикват толкова бурна реакция.

Именно затова при "Росатом" с нито един от партньорите ни към момента не е възникнала каквато и да било промяна в условията на договорите".

Водещи

Най-четени