„Тракия“ и „Струма“ най-популярни от ОП „Транспорт“ 18.12 | 17:34

В момента 15 проекта са в процес на изпълнение

От Десислава Маданска

Магистралите "Тракия" и "Струма" са най-популярните проекти по Оперативна програма "Транспорт". Това заяви социологът Венелин Стойчев на официално представяне на напредъка за 2013 г. по програмата. По думите му към проектите се добавя и метрото, по което има най-добро усвояване на средствата.

От изнесените данни става ясно, че оперативната програма е с 80% одобрение. Също така публикуваните материали, свързани с европрограмата, са 9007, като в интернет те са 31%, 28% са в печатните медии.

Относно напредъка на програмата експертите отчетоха, че през април е започнало изграждането на обхода на гр. Враца, през май - обходът на гр. Габрово, на 31 юни - Лот 2 на автомагистрала "Струма”, август - рехабилитация на Централна ЖП гара София, септември - изграждане на обход гр. Монтана, през ноември рехабилитация на ЖП гара – Пазарджик.

В момента 15 проекта са в процес на изпълнение.  Транспортният министър Данаил Папазов отбеляза още, че изменението по ОП "Транспорт" е одобрено от Брюксел, а това е спасило милиони евро.

По този начин еврофинансирането на пътните проекти за изграждане на западната дъга на околовръстното шосе на София и обхода на Габрово, който е първа фаза на тунела под Шипка, ще бъде спасено. Двата проекта са за над 100 млн. евро.   

Водещи

Най-четени