„Южен поток“ е гарант за доставките на синьо гориво за страните от Централна Европа 03.07 | 09:27

Трябва да бъде проявена воля за продължаване на преговорите между Русия и ЕС, категорични са държавите-членки

От Христомира Бочкова

Газопроводът "Южен поток" трябва да бъде реализиран, защото той е единственият вариант да се гарантират доставките на синьо гориво за страните от Централна Европа. До това заключение са стигнали участниците в конференцията "Природен газ: Перспективи за Централна и Южна Европа" във Виена, съобщава в. "Стандарт".

По тяхно мнение за осъществяването на проекта ще е необходимо да бъдат въведени някои промени. Първата стъпка беше направена с подписването на договора между руския "Газпром" и австрийския OMV. Споразумението между двете компании предвижда крайната точка на трасето да е в Австрия, а не в Италия, както беше решено първоначално. Заедно с това европейската страна ще има достъп до трасето още на територията на България. От своя страна руснаците ще имат достъп до газовия хъб "Баумгартен", както и до австрийските газохранилища.

Участниците в състоялата се конференция изразиха единодушие, че е необходимо "Южен поток" да съответства изцяло на европейските норми. Те се съгласиха и за това, че преговорите между Русия и Европейския съюз трябва да продължат до постигането на консенсус за начина на реализация на проекта.

По думите на унгарския зам.-министърът на вътрешните работи Петер Сиярто е необходимо да бъдат изградени и захранени интерконектори, както Европейският съюз съветва, за да могат съседните държави да си помагат. Той даде за пример неговата страна, която има изградена газопроводна връзка с Хърватия и Румъния и може да подава газ на двете страни, но не може да получава от тях.

"За да бъдат доставките двупосочни, трябва и държавите като Унгария да има откъде да получават газ", коментира Сиярто. 

По думите му преди изграждането на този газопровод 75-80% от синьото гориво от Русия е минавало през Украйна, преди да достигне Европа. Със "Северен поток" този процент е намалял на 60, а с "Южен поток" се очаква да падне още по-значително.

Водещи

Най-четени