"Южен поток" може да фалира "Газпром" 16.11 | 17:45

Руски анализатори предупреждават за нерентабилността на проекта на газовия гигант

От Елена Коцева

"Газпром" и българската компания "Булгаргаз" вчера подписаха договорите за строителството на газопровода "Южен поток".

България беше последната страна, която трябваше да сложи подписа си под проекта на Русия от всички държави, през които ще минава тръбата.

Още днес обаче руското издание "Комерсант" предупреждава, че самият проект "Южен поток" е изключително нерентабилен и ще донесе само загуби на инвеститорите.

Общите разходи на "Газпром" за нови газопроводи, включително "Южен поток", ще надхвърлят 35 милиарда евро, посочва енергийният анализатор от "Сбербанк Инвестмънт Рисърч" Михаил Корчемкин. "Това са гигантски капиталовложения, които ще донесат щети, а не печалби и именно проектът "Южен поток" може да предизвика фалит на "Газпром".

Проектът "Южен поток" бързо поскъпва – само преди месец се оценяваше на 15.5 млрд. евро, а миналата седмица - надхвърли 16 млрд, припомня Корчемкин. От "Газпром" не крият, че всички оценки са предварителни, а окончателните сметки ще станат известни през 2013 г.

Според експерта Валерий Нестеров на "Газпром" ще са нужни поне още 10 млрд. евро за разширяване на единната газова система в Русия за подхода към Анапа, откъдето ще започне морската част на "Южен поток". Освен това Владимир Путин даде задача на "Газпром" да ускори максимално усвояването на Чаяндинското находище и строителството на магистралния газопровод от Якутия към Владивосток, които по предварителни оценки ще глътнат повече от 1 трилион рубли. Самата компания "Газпром" отчете незавидни финансови резултати от 34% спад на чистите приходи.

Само за последните три седмици "Газпром" спешно подписа инвестиционни решения с няколко страни – Унгария, Сърбия и Словения.

Монополистът бърза да уреди подписването, преди да започне строителството на офшорната част на тръбата, което ще бъде представено лично от президента Владимир Путин, смята директорът на Фонд за национална сигурност Константин Симонов: "Вече е известна датата на старта на строителството на морската част на "Южен поток".

Тласък за забързване на строителството на "Южен поток" може да е дала и агресивната реторика на Украйна, която на няколко пъти заплаши с намаляване на покупките на газ от Русия. Освен това към сегашното състояние на пазара бързането по никакъв начин няма да спаси проекта от нерентабилността му, допълва изданието, цитирайки думи на директора на на отдел Анализи "Инвесткафе" Григорий Бирг.

"При настоящото намаляване на потреблението на газ в Европа и засилването на конкуренцията на европейския пазар според плановете на Европейския съюз за диверсификация, и при положение на незапълването на обемите на "Северен поток", стартът на строителството на "Южен поток" е абсолютно нецелесъобразно, обяснява Бирг.

За инвеститорите това ще означава – намаляване на поръчките, ръст на капиталовите разходи в дългосрочен план и съответно по-малък доход за акционерите. 

Водещи

Най-четени