Новият додоговор с "Газпром" - по-изгоден от сегашния 30.10 | 10:24

Няма да има газова криза, категоричен е Добрев

От Ралица Стоянова

Новият договор с "Газпром" ще бъде по-изгоден от сегашния. Очаква се той да бъде сключен до 9 ноември. Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в Брюксел.

Въпреки че още няма нов договор с "Газпром", количествата в Чирен намаляват, а "Булгаргаз" е в тежко финансово състояние, министърът е убеден, че криза с газа през този отоплителен сезон няма да има.

"Няма да има газова криза, категорично. Имаме достатъчно количества газ и в Чирен и от първи януари със сигурност ще имаме нов договор за доставки на газ", отсече Добрев, цитиран от БНР.

България е съгласувала бъдещия нов договор с "Газпром" с Европейската комисия, а заключението е, че условията в него не се различават от тези, при които другите страни от Евросъюза получават руски газ.

Междувременно Европейската комисия е подкрепила идеята България да започне строителството на "Набуко Запад" в частта от българско-турската граница до Карнобат по-рано от предвиденото. Тук попада и интерконекторът, който ще свърже страната ни с Турция. Според Добрев строителството у нас може да започне през април, а през 2014 година да тръгнат и първите количества газ от Азербайджан, за които вече имаме подписани договори, което ще доведе до намаляване на цената.

"България ще разчита на еврофинансиране, както и на финансово участие на останалите страни по проекта "Набуко", съобщи той. 

Водещи

Най-четени