„Южен поток“ не противоречи на европейското законодателство 28.05 | 18:58

Морските газопроводи не се обхващат от Третия енергиен пакет

От Мина Стойчева

Проектът "Южен поток" и свързаните с него промени в Закона за енергетиката не противоречат на европейското законодателство, казаха от компанията "Южен поток Транспорт". По техните думи Третият енергиен пакет, както и в директива 2009/73/ЕС, която е част от него, не се прилагат за морски газопроводи.

"Морските газопроводи, които доставят природен газ в ЕС от трети страни, но не са част от вътрешния газов пазар на общността, не попадат под неговата юрисдикция и това е случаят с морския газопровод "Южен поток", допълват от дружеството.

Те обясняват още, че краят на газопровода е на външната граница на газопреносната система на Европейския съюз. Също така пренасянето на синьото гориво по него ще се извършва еднопосочно. Всичко това изключва "Южен поток" от смисъла на междусистемен газопровод, заложен в директивата.

От "Южен поток транспорт" коментират, че нормите на Третия енергиен пакет важат тогава, когато даден газопровод има взаимодействие с газопреносната система на съюза, а не когато минава през територията на държава-членка.

Водещи

Най-четени