1 млн. лв. глоба наложи ДКЕВР на ЕВН и "Енерго-Про" 18.03 | 11:33

Ако ЕРП-тата не се издължат на НЕК, до ден им отнемат лицензите

От Петя Бързилска

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е наложила наказателни постановления от по 1 млн. лева на двете електроразпределителни предприятия – ЕВН и "Енерго-Про".

Това е най-високата сума, предвидена по закон. Санкциите са заради прихващанията на енергийните компании на средства, които дължат на Националната електрическа компания (НЕК). До края на седмицата наказателно постановление ще бъде издадено и на ЧЕЗ. Това заяви днес председателят на ДКЕВР Боян Боев. Сумата отново ще бъде в рамките на 1 млн. лева.

Боев съобщи още, че ако трите ЕРП-та не се издължат на НЕК до края на днешния ден, утре от държавния регулатор започват процедура по отнемане на лицензиите им, предаде БТА.

В момента тече срокът за обжалването на наказателните постановления. Оттук нататък действията на ДКЕВР ще бъдат за отнемане на лицензиите на дружествата, ако от тях не постъпят плащания, обясни Боев. По думите му има основание да бъдат отнети лицензите на трите дружества, тъй като дължат много пари.

"До 31 март, дружествата трябва да представят разходите си. Към момента, те не са предявили тази информация. Срокът е до 31 март, за да можем през април – март да излезем с решение”, допълни Боев.

Председателят на комисията припомни, че признаването на разходи, направени от ЕРП-тата се прави с тяхното заявление, което се очаква да постъпи в ДКЕВР в края на месеца. Боян Боев подчерта, че е незаконно да се прихващат дължими суми на НЕК.

ЕРП-тата дължат пари на НЕК, НЕК не дължи на ЕРП-тата. Все още не е взето решение за разходите на дружествата за миналата година, допълни Боев. Този период е приключил през юли 2013 година. Разходите се приемат и отчитат и се приемат за отчетени в следващото заявление за цена, каза още председателят на регулатора.

Вчера икономическият министър Драгомир Стойнев заяви, че ако ЕРП-та не върнат дължимото на НЕК, тогава може да се пристъпи към национализация.

Водещи

Най-четени