10% ръст на сделките с жилищни имоти тази година 11.05 | 14:13

Инвеститорите в имоти трябва да се водят от потребителското търсене

От Ралица Стоянова

С 10% се е увеличил броят на сделките с жилищни имоти тази година, а очакванията на участниците в Конференцията за инвестизии и пазар на имоти са, че до три години жилищният пазар у нас ще се възстанови.

Намаляването на безработицата и стабилизирането на доходите ще отприщят търсенето на имоти, особено в София и другите големи градове, посочиха представители на бранша.

Вероятно ще има интерес към имоти и по Черноморието, но не и в другите райони, прогнозира Лембит Тампере – изпълнителен директор на Acro Vara Group. Той заяви, че сега е времето за влизане на пазара и за нови инвестиции.

В момента в София е по-евтино да се строи, отколкото преди кризата, а имотите ще се продават след година–две на актуални цени, които ще са по-високи. Ниските цени - от порядъка на 500 евро/кв.м, няма да могат да се задържат дълго.

Инвеститорите в имоти трябва да се водят от потребителското търсене. Необходим е съвършено нов продукт на пазара – не от най-високо качество, а насочен към домакинствата. Жилищният фонд е остарял, а хората имат нужда от нов дом, каза Тампере.

Темповете на ипотечното кредитиране са няколко пъти по-ниски от нивото преди кризата. Това обаче не е проблем на банките. От края на 2010 г. се наблюдава отваряне на банките към клиентите. В момента лихвата по ипотечен кредит е 8%, а банката финансира около 90% от сделката.

В следващите години пазарът ще се води от промоциите. Банките ще са изключително консервативни при оценката на инвестиционните проекти, докато пазарът на дребно ще бъде по-отворен, прогнозира Стоян Бозвелийски, директор в "МКБ Юнионбанк".

Очакванията на брокерите са и че някои от замразените проекти няма да бъдат завършени така, както са планирани. Те ще бъдат откупени от други предприемачи по-евтино и ще бъдат оптимизирани до 15%.

Водещи

Най-четени