9% от жилищата в България се дават под наем 12.05 | 10:26

На швейцарския пазар делът е 69%, в Румъния под наем са дадени едва 2% от жилищата

От Ралица Стоянова

Само 9 на сто от жилищния фонд в България се отдава под наем, показват резултати от проучване на Виенския институт за недвижими имоти, строителство и жилища.

Данните бяха представени по време на проведена в София конференция за инвестиции и пазар на недвижими имоти BalREc.

За сравнение, в Швейцария 69% от общия жилищен фонд се дава под наем, в Германия - 52%, Холандия – 43%, а в Австрия - 41%.

Ситуацията в страните от Източна Европа е сходна с тази в България, обясни по време на конференцията проф. Волфганг Аман от института. В Румъния и Черна гора делът на наетите жилища е 2%, в Полша - 4%, в Унгария – 7%, а в Словения – 8%.

В България се падат по две завършени жилища на 1000 граждани, а в Австрия – по 5 жилища на 1000 граждани, става ясно още от направеното проучване.

Достъпността на жилищата и наемите, от една страна, дават възможност на хората да се отделят от родителите си и да заживеят самостоятелно, а от друга са предпоставка за икономическото развитие на страната, посочи проф. Аман.

Той съобщи, че Виенският институт е започнал проект за развитието на социални жилищни схеми, които да бъдат отдавани под наем на достъпни нива в Черна Гора. С подкрепата на правителството досега са били изградени около 2 хил. апартамента. Наемът за възлиза на е 2 – 3 евро/кв.м.

По думите на специалиста обаче за създаване на успешно публично-частно партньорство в областта на социалните жилища са необходима нормативна база, субсидии, нисколихвени ипотеки и гаранция за изплащане на наемите.

Водещи

Най-четени