15 долара за галон - реалната цена на бензина в САЩ 15.06 | 17:08

В цената се включват редица вторични фактори

От Ивайло Ачев

Цената на горивата и в частност бензина винаги е била основополагащ въпрос за развитието на всяка икономика, особено на американската. Колко всъщност трябва да струва ценното гориво отвъд Океана и конкретно в един от най-силните от гледна точка на икономиката щати в лицето на Калифорния – интересен анализ прави сайтът California Watch.

В момента средната цена на галон бензин (3,7 литра) в Калифорния е около 4 долара, като тази цифра е приложима и за САЩ като цяло. Това обаче е близо четири пъти по-малко, отколкото би трябвало да е, ако в цената се включат и някои вторични елементи. За сравнение в Европейския съюз средната цена е 8,50 долара на галон (2,25 долара за един литър).

На първо място при вторичните фактори е замърсяването на въздуха, което носи след себе си редица вреди – например лечение на респираторни заболявания (астма), загубени работни дни заради респираторно заболяване, загубени учебни дни пак поради същата причина и най-неприятното – преждевременна смърт пак заради характерно за замърсения въздух заболяване.

Според изследване на института "Фулъртън" от 2008 година замърсяването на въздуха, за което основна вина имат изгорените автомобилни газове, струва 1250 долара на човек годишно, когато говорим за хора, живеещи в центъра на Лос Анджелис. За хора, живеещи в Сентръл Вали разходът пък е 1600 долара годишно.

Друг вторичен ефект е намаляването добива на селскостопанските култури – отново заради замърсен въздух. В доклад от 2009 година на U.S. Global Change Research Program се излагат доказателства, че замърсеният въздух може да повлияе върху добива на соя, пшеница, овес, зелен фасул, чушки и дори някои видове памук.

Сериозен проблем се явяват и течовете на суров петрол заради аварии на рафинерии. Само през 2010 година Американската агенция за защита на околната среда е отделила 66,2 млн. долара за почистване на петролни разливи.

В крайна сметка, ако се вземат предвид всички тези фактори, то излиза, че един галон бензин в САЩ трябва да струва 15 долара, показват изчисленията на California Watch.

Водещи

Най-четени