В Мисисипи харчат най-много за бензин, в Кънектикът - най-малко 02.06 | 17:11

Калифорния е американският щат, в който се прави най-много, за да се премахне зависимостта от петрола

От Ивайло Ачев

Мисисипи е най-уязвимият американски щат към промяната в цената на бензина, показва годишният доклад на Американския съвет по защита на природните ресурси, цитиран от Good.is. В доклада са включени всичките 50 щата.

Уязвимостта на даден щат се определя от това какъв процент от дохода на жителите му отива за бензин. Естествено най-уязвими са щатите, в които доходите са най-ниски, както и гъстотата е най-ниска.

В Мисисипи 7,23% (2256 долара) от доходите на жителите през 2010 година са отишли за бензин. След Мисисипи се нареждат Южна Каролина и Кентъки, където процентът е съответно 6,31 на сто (2093 долара) и 6,13 на сто (2043 долара).

Най-добре с промяната в цената на бензина би се справил Кънектикът. Там през миналата година са харчили само 2,83% (1506 долара) от доходите си за бензин. На второ и трето ямсто са Ню Йорк и Масачузетс с процент съответно 3,13 на сто (1527 долара) и 3,24 на сто (1673 долара).

Според доклада трите щата, които се стараят най-много да се отърват от зависимостта на петрола, са Калифорния, Орегон и Масачузетс. Сред мерките, които се взимат, са популяризиране на по-икономични автомобили, реклама на алтернативни горива и инвестиции в смарт решения.

Водещи

Най-четени