16,9% са лошите кредити през юни 01.08 | 16:04

Внимателно обмисляйте плюсовете и минусите, преди да теглите кредит, съветват експерти

От Ралица Стоянова

16,86% e е делът на лошите кредити през юни. Това е с повече от 0,5% над нивото им през март - 16,21%, сочат данни на Асоциацията на колекторските агенции в България (АКАБГ), цитирани от Econ.bg.

Продължава тенденцията в натрупването на задължения по потребителските кредити – при 25% през май този тип дългове са нараснали с допълнителни 3% през юни, което в рамките на месец представлява сериозен ръст. 

Причината за нарастващите задължения по потребителски заеми се дължи на решението на хората да предприемат сезонни дейности като ремонти. Все още има и случаи на изтегляне на потребителски кредит за лятна почивка. 

От асоциацията съветват потребителите да прибягват до тегленето на кредити само след внимателно обмисляне на всички плюсове и минуси.

Същевременно рекордно много средства са привлекли банките от граждани и домакинства през юни - 33,78 млрд. лв., сочат данните на на БНБ.

Към края на юни в банковата ни система има общо 68,155 млрд. лв. 31,209 млрд. лева от тях са в местната ни валута, в евро е еквивалентът на 32,058 млрд. лева, а останалите 4,9 млрд. лв. - в други валути.

Общо 10,62 млрд. лв. са привлечените средства в банковата система от кредитни институции. 21,49 млрд. лв. пък идват от институции, различни от кредитните.

Останалите постъпления в банковата ни система са от подчинен срочен дълг (1,794 млрд. лева) и от дългово-капиталови (хибридни) инструменти (473 млн. лева, постъпили изцяло в евро).

Водещи

Най-четени