200 служители вече напуснаха доброволно БДЖ 14.11 | 19:47

Мярката е част от плана на холдинга за излизане от кризата

От Деляна Петкова

До днес (14 ноември) общо 200 служители са приели предложението на ръководството на Холдинг "Български държавни железници" и ще бъдат освободени от длъжност. Мярката е част от новите мерки на холдинга за излизане от кризата.

Предложението предвижда съкращение по чл. 331 от Кодекса на труда, а срещу това на доброволно напусналите служители ще бъдат изплатени шест брутни възнаграждения.

От холдинга обясняват още, че 110 от напусналите служители са от "БДЖ - Товарни превози" ЕООД, а останалите 90 - от "БДЖ - Пътнически превози" ЕООД. Веднага след освобождаването им от длъжност на тези служители ще бъдат изплатени и обещаните възнаграждения, допълват от БДЖ.

Ефектът от прилагането на тази мярка ще бъде в размер на около 23 - 24 млн. лева годишно.

Железниците са в тежко финансово състояние и дължат над 770 млн. лева. По тази причина от ръководството на компанията предложиха няколко мерки за излизане от кризата. Една от тях е доброволното напускане на 2 хил. души. Изпълнението на мярката започна веднага.

Освен това от БДЖ съобщиха и че ще правят редуциране на влаковете в разписанията. В плановете влиза още и продажбата на дъщерното дружество "Товарни превози".

А междувременно от Европейската комисия (ЕК) започнаха проверка на преструктурирането на компанията. От регулатора обявиха, че се съмняват в жизнеспособността на плановете за оздравяване на компанията.

Водещи

Най-четени