2112 лв. издръжка на месец за 4-членно домакинство 03.05 | 11:31

Данните са на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ

От Кремена Бедерева

С нови 3,3% нараснаха необходимите средства за нормално съществуване в страната през първото тримесечие на 2011 г.

В стойностно изражение сумата достигна до 528,14 лв. на човек на месец, което означава, че наблюдаваното 4-членно домакинство (2 възрастни + 2 деца) трябва да притежава 2112 лв., за да си плаща сметките, да се храни, облича и почива спрямо нормалните български стандарти.

Това сочат данни на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ за месец март.

Темпът на нарастване на издръжката на живот е с 8,0% спрямо същия период на миналата година, а в стойностно изражение за едногодишен период увеличението е със 156 лв. за 4-членно домакинство.

Сред причините за нарастване на издръжката от КНСБ посочват - повишените от 1 януари акцизни ставки върху кокса и въглищата, автомобилните бензини, цигарите; поскъпването на основните селскостопански продукти, храните и горивата в световен мащаб, което се пренесе автоматично на българския пазар.

Намаляващо и нискоефективно родно селскостопанско производство, което все повече не задоволява пазара и се измества от внос; увеличението на цените на питейната вода, на транспорта, на услугите и др.; намаляващо и нискоефективно родно селскостопанско производство, което все повече не задоволява пазара и се измества от внос и др.

Според КНСБ от началото на годината се наблюдава трайна тенденция на покачване на цените на основни хранителни стоки.

Поскъпването общо при хранителните стоки, напитки и тютюневи изделия през І-то тримесечие е 5,6%, а в годишен план ръстът е от 11,5%, който е своеобразен рекорд и излиза извън обичайните параметри през последните три години. Групата "Хляб и зърнени храни” отбеляза средно поскъпване с 8,5%, при цените на хляб поскъпване е с 10,1%, а при хлебни и тестени изделия със 7,7%, пшеничено брашно поскъпва през І-вото тримесечие с 6,3%, а на годишна база с 37,8%.

Особено чувствително върху издръжката на живота се отразява поскъпването на групата "Захар, мед, шоколадови и захарни изделия” с 16,3%, като водещо е поскъпването при захарта с 35,1%, а при шоколадовите и захарните изделия средно с 8,2%. Традиционно високи за сезона се задържаха цените на плодовете и зеленчуци.

Като цяло плодовете са поскъпнали с 9,0%, а зеленчуците – с 23,3%. При "Животински и растителни масла” е регистрирано нарастване с 4,6%. Слънчогледовото олиото отбеляза ръст от 2,7%, а на годишна база с 42,7%. Маргаринът е по-скъп с 2,2%, а кравето масло - с 11,2%. При нехранителните стоки и услуги средното поскъпване за тримесечието е с 1,2%, а на годишна база – с 4,8%.

Границата на бедност, базирана на потребителска кошница от 77 жизненоважни стоки и услуги за физическо оцеляване, достигна 199,14 лв. на 1 лице, което показва ръст с 4,0% спрямо предходното тримесечие, а на годишна база със 7,0%.

Темпът на нарастване на хранителни стоки при издръжката на бедните изпреварва близо два пъти ръста на същата група от общата издръжка на живот. Данните показват, че нарастват цените на жизненоважни стоки от първа необходимост, които имат висок относителен дял в потреблението на бедните домакинства.

От синдиката смятат, че е необходимо незабавно повишаване на минималната работна заплата (МРЗ) за страната. Всяко нейно увеличение би гарантирало не само социален ефект, но и икономически.

Покачването й би довело до увеличение и на близки по размер на нея отрасли, с което ще се осигури и по-голяма потребление и ще очертае възможност за по-голям ръст в икономиката.

Водещи

Най-четени