290 лв. минимална заплата иска КНСБ 23.08 | 12:58

Синдикатът настоява и за увеличение с 10% на заплатите в бюджетния сектор

От Олга Андреева

От 1 януари 2012 г. минималната работна заплата трябва да стане 290 лева. Това заяви днес във Варна президентът на конфедерацията Пламен Димитров. От същата дата синдикатът настоява и за увеличаване с 10% на заплатите в бюджетната сфера.

В началото на месеца КНСБ обоснова искането си за увеличение на трудовите възнаграждения в страната с факта, че издръжката за живот на член на четиричленно домакинство през юни е нараснала с 6,8% (на 528 лева) спрямо юни 2010 г., както и, че от 1 юли растат цените на основни стоки и на горивата. 

В данъчната сфера синдикатът ще настоява плоският данък да остане в сила, но минималната заплата да бъде необлагаема.

"Има реална възможност бюджетът да понесе това натоварване", заяви Димитров, цитиран от БТА. Той подчерта, че синдикатът иска разговорите с правителството да започнат в най-близко бъдеще.

Димитров посочи още, че КНСБ ще настоява за стимулиране на вътрешното потребление. Според него само така страната ни може да излезе от кризата, а не като разчита на износ.

Пламен Димитров присъства днес на подписването на споразумение между Съюза на транспортните синдикати в България и Община Варна. Споразумението гарантира, че КНСБ ще има достъп до информацията  за предстоящата модернизация на транспорта във Варна.

Водещи

Най-четени