242 млн. лева вече са договорени по ОПАК 15.05 | 15:47

Едни от най-големите проекти са за магистратите и съдебните служители

От Ивайло Ачев

Близо 242 млн. лева или 68,4% от общият бюджет на Оперативна програма "Административен капацитет" (ОПАК) са договорени до момента, съобщават от Министерството на финансите (МФ).

От тези средства за вече реализирани дейности по проекти са разплатени 106,6 млн. лева или 30,2%, като за последните два месеца на бенефициенти по ОПАК са разплатени 2,8 млн. лева. Само за месец април 2012 г. са одобрени договори за над 14,6 млн. лева.

През март и април стартираха 18 нови проекта, като по-голямата част от тях са на общини. Те предвиждат дейности за ефективна координация и партньорство при разработване и провеждане на политики, както и транснационално и междурегионално сътрудничество с други държави членки.

Едни от най-мащабните проекти са за близо 12 млн. лева и ще се изпълняват от Националния институт на правосъдието и Института по публична администрация. По ОПАК ще се финансират дейности за повишаване на професионалната квалификация на магистратите и съдебните служители чрез обучения по специализирани теми от европейското право, както и прилагане на добри европейски практики в сферата на европейското наказателно-процесуално право.

Предвидени са и обучения на държавни служители за прилагане на добри практики на административната дейност и подобряване на обслужването за гражданите и бизнеса.

Водещи

Най-четени