270 млн. евро отиват за подобряване на градската среда 15.05 | 15:54

Министър Терзиева представи четвъртата версия на Оперативна програма "Региони в растеж"

От Георги Георгиев

Близо 270 млн. евро по Оперативната програма "Региони в растеж" ще бъдат отделени за подобряване на градската среда. Това се предвижда в последната четвърта версия на програмта, която бе представена днес от министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева.

По думите на министър Терзиева този вариант ще бъде разгледан на заседание на Министерски съвет на 21 май и до края на месеца предстои да бъде изпратен в ЕК официално.

Последният вариант на ОПРР предвижда по приоритетна ос 1 - "Устойчиво и интегрирано градско развитие" 262 млн. евро да бъдат отделени за енергийна ефективност в административни и жилищни сгради; 270 млн. евро за подобряване на градска среда;

Още 89 млн. евро ще бъдат дадени за за образователна инфраструктура (общинска) а за социална инфраструктура - 163 млн. евро. За спортна инфраструктура България ще иска 48 млн. евро, а за културна инфраструктура - 63 млн. евро.

Инвестиционен приоритет 5 се отнася до Интегрирания градски транспорт и за него са предвидени 143 млн. евро.

За инвестиции в образованието, уменията и ученето през целия живот са отделени 133 млн. евро, за инвестиране в здравна и социална инфраструктура - 84 млн евро.

По приоритетна ос "Регионална социална инфраструктура" са предвидени 51 млн. евро за деинституционализация на социалните услуги; за съхраняване, опазване, популяризиране и развитие на природното и културното наследство се предвиждат 127 млн. евро.

За подобряване на мобилността на регионално равнище - 194 млн. евро. За превенция на риска от свлачища са отделени 20 млн. евро.

Тодор Попов - председател на Националното сдружение на общините, отбеляза, че са определени 67-те града, които ще бъдат отстоявани пред ЕК като ползватели на средства на ОПРР. Предложението на НСОРБ е средствата за София да се завишат с 20 млн. евро и да станат 140 млн. евро. Средствата за групата от второ ниво също се завишават с около 20 млн. лв., а средствата за трето ниво се намаляват.

Градовете от 4-то ниво и десетина града от трето ниво имат възможност да бъдат бенефициенти по селската програма и могат да реализират своите проекти, мотивира се Попов.

Във второ ниво са 10 града и за тях са определени 310 млн. евро; за 3-та група са предвидени 370 млн. евро; за 4-та група - 103 млн.евро.

Водещи

Най-четени