40% от новите атомни мощности в света през 2018 г. са изградени от „Росатом“ 16.04 | 14:24

Строителството на АЕЦ дава икономически импулс на всяка страна, казва Сергей Кириенко

От iNews.bg

"10 гигавата нови атомни мощности в света бяха пуснати през 2018 г. Гордеем се с това, че 40% от тези пускания са осигурени от "Росатом" в Русия и в други страни. Ако към тях добавим 5 гигавата от АЕЦ в Япония, това ще бъдат 15 гигавата нови атомни мощности, нещо, което не се е случвало през последните 30 г. Затова разговорът за несигурното бъдеще на атомната енергетика отпада от само себе си". Това обяви първият заместник-ръководител на Администрацията на президента на Русия и председател на Надзорния съвет на "Росатом" Сергей Кириенко на форума АТОМЕКСПО-2019, който се провежда в руския курорт Сочи. Той участва в пленарната дискусия "Атомните технологии за по- добър живот". По думите му все повече страни правят своя избор в полза на атомната енергетика, атомните технологии и атомната наука.

"Светът се е променил. Хората казват, че енергията е важна, но не всяка енергия и не на всяка цена и на преден план излизат надеждността на енергийния изтoчник, безопасността и екологията. За всички нас е важно не само как ще се решат днешните проблеми, но и какво ще оставим на децата и потомците си. Атомната енергетика може да изиграе ключова роля във всички тези задачи. Освен екологично чист и надежден източник на енергия, който има съществен принос в борбата с климатичните промени, мирният атом помага за развитието на науката, образованието, медицината и селското стопанство", посочи Кириенко.

Той е категоричен, че все повече се осъзнава важността на импулса, който дава строителството на АЕЦ върху икономическия ръст на всяка страна. По данни на Международната агенция за атомна енергия в етап на строителство в света днес са 55 реактора в 18 страни.

"Повече от 50 страни проявяват интерес към атомната енергетика и се намират на различни етапи от развитието на атомните си програми. "Росатом", като лидер на едновременно изграждащи се АЕЦ по света, в поръчковия си портфейл в момента има 36 енергоблока в 12 страни", уточни Кириенко. И допълни, че Русия е единствената страна в света, която има три енергоблока с реактори от поколение "три плюс", които съответстват на всички съвременни т. нар. постфукушимски изисквания за безопасност.

Водещи

Най-четени