495 млн. лв. са щетите от наводненията във Варна, Добрич и Велико Търново 05.08 | 09:40

Няма да оставим справянето с проблема на служебния кабинет, заяви Даниела Бобева

От Симеон Досев

495 млн. лева са щетите от наводненията във Варна, Добрич и Велико Търново. Това сочи доклад, одобрен на последното заседание на Министерски съвет, заяви в ефира на БНР вицепремиерът в оставка Даниела Бобева.

По думите ѝ проблемът няма да бъде завещан на служебното правителство, тъй като апликационните форми, с които ще кандидатстваме пред Брюксел за финансова подкрепа ще бъдат изпратени най-късно днес, ако това не е станало още вчера. Отпусната сума зависи от преценката на Европейската комисия, обясни Бобева.

По отношение на актуализацията на бюджета на Здравната каса тя коментира, че намаляването на парите за министерствата с 5% няма да е фатално за ведомствата.

"В историята на българската фискална политика няма случай, в който отиващо си правителство да оставя пари за следващо.Надявам се, че всяко следващо правителство добре осъзнава отговорността и възможностите, за да поеме властта", коментира още Бобева.

Според нея няма правителство което може да оцелее, когато партиите, които го подкрепят, не са в добри отношения. През изминалата година е имало единствено политически протести, но сериозни икономически проблеми и протести по улиците не е имало, уточни вицепремиерът в оставка.

"Да не забравяме как подаде оставка правителството на ГЕРБ. Аз не си спомням някое правителство да си е тръгнало с фанфари, но истината е, че при всички лъжи, които се изсипаха за нашето правителство, ние нямахме сериозни икономически протести, защото се опитвахме да балансираме между трудната политическа ситуация и стабилност, и реалните искания на хората и перспективите за  икономическо развитие", заяви тя.

По отношение на КТБ АД Бобева уточни, че съгласно поставновлението на предишното служебно правителство за намаляване концентрацията на държавни пари в търговски банки, от финансовата институция са били изтеглени над 500 млн. лева държавни пари.

Вицепремиерът коментира също така, че е постигнато съгласие мините и ТЕЦ Марица-Изток 1 и НЕК и има спокойствие за изплщане на заплатите на миньорите.

Водещи

Най-четени