61,4% от жените в страната са с висше образование 28.11 | 11:55

В същия момент се оказва, че само 11% от мениджърите в страната са жени

От Ралица Стоянова

България е една от седемте страни с най-големи различия в нивата на заплащане на труда между жени и мъже.

Това сочат изследвания на ЕС, представени по време на информационен ден по проект "Повишаване на обществената нетърпимост към неформалната икономика при трудовоправните и осигурителните отношения и превантивни действия за ограничаването й", информират от Българската търговско-промишлена палата.

61,4% от жените в нашата страна са с висше образование, докато сред мъжете 38,6% са възпитаници на висши училища. В същия момент се оказва, че само 11% от мениджърите в страната са жени.

Ако са нужни високообразовани мениджъри, те трябва да се търсят сред завършилите висше образование, включително и жени, смята Иван Нейков, председател на Балкански институт по труда и социалната политика (БИТСП).

Друго изследване дава данни, че 66% от жените работят с нови технологии, а за мъжете този процент е 43%. На база на всички тези факти в нашата страна съществува неравнопоставеност на пазара на труда.

Все пак, има и фирми, които са приели за своя политика равнопоставеността на половете. Според Нейков това е един от ключовете за повишаване на конкурентоспособността.

Жените срещат и някои проблеми при работа - липса на сигурност на работното място и намалени възможности за професионален растеж. Тази дискриминационна тенденция се проявява предимно в малките и средните предприятия.

Що се отнася до хората в неравностойно положение, 10% от гражданите на ЕС са с увреждания.

Дискриминацията по признак увреждане е на първо място по разпространение в съвременното българско общество - 76,1%. Друг интересен факт, че хората с увреждания имат по-скромни очаквания по отношение на заплащането.

По време на информационния ден бяха разгледани и темата различно вероизповедание като фактор, който не влияе значително на наемането на хора в нашата страна, както и различната сексуална ориентация. Оказва се, че мъжете я оценяват по-често като недостатък.

Етническият произход като пречка на пазара на труда е посочван по-често от ромите (24,4%) и от турците (2,6%) и по-рядко от етническите българи (6,9%).

Иван Нейков обобщи, че може би "най-различният работник може да бъде най-подходящият за дадена работа".

Водещи

Най-четени