70 млн. лв. за 155 проекта търсят от МИП 05.06 | 18:35

Процедурата е обявена от ведомството и финансирана по линия на Публичната инвестиционна програма

От Симеон Досев

Министерството на инвестиционното проектиране (МИП) ще търси над 70 млн. лева за финансирането на 155 проекта, които са се класирали по Процедурата за подпомагане на малките населени места, заяви министър Иван Данов.

Процедурата е обявена от ведомството и финансирана по линия на Публичната инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите".

Министърът изрази надежда средствата да бъдат заложени при изработването на бюджета на ведомството за следващата година, като те могат да се допълнят с финансиране от бюджета на Публичната инвестиционна програма. 

Данов допълни също така, че ако още тази година се намерят средства, те ще бъдат насочени към резервните шест проекта от сегашната класация.

Той посочи, че постъпилите за финансиране проекти от общините по процедурата са на стойност 78,4 млн. лв., като предвидените средства по инвестиционната програма са в размер на 5,880 млн. лева с ДДС. Близо 400 000 лева по инвестиционната програмата ще са за разходи за авторски строителен надзор. Към момента одобрените проекти са 21, а шест са резервни.

От одобрените проекти 12 са за рехабилитация на улици, 5 - за ремонти на зони за обществен отдих, 4 - за реконструкция и обновяване на обществени сгради със социална значимост. За проектите, за които е осигурено финансиране, ще се обявят обществени поръчки, допълва БТА.

Министърът бе категоричен, че при подбора на проекти се е спазвало единствено условието те да отговарят на предварително обявените на страницата на министерството в интернет критерии за одобрение.

Той обясни, че с процедурата се цели стимулирането на малките общини, създаване на работни мести и на среда на обитаване, адекватна за 21-ви век.

Водещи