74 данъчни склада са привели дейността си според изискванията 29.07 | 12:00

Това заяви министърът на финансите Симеон Дянков по време на парламентарния контрол

От Петя Михайлова

74 от данъчните складове за съхраняване на течно гориво у нас са привели дейността си спрямо изискванията, а 4 са преустановили работата си. Връчени са две решения за прекратяване на дейност, а проверката на други два данъчни склада все още не е приключила.

Това заяви министърът на финансите Симеон Дянков по време на парламентарния контрол, цитиран от БНР.

В кулоарите на парламента Дянков подчерта, че в държавния резерв има бензин за 160 дни, но няма да се наложи да се стигне до използването му.

Вицепремиерът уточни, че в страната започват да влизат допълнителни доставки. В държавния резерв има и гориво за самолетите за около месец.

"Въпрос на два - три дни е да се преориентират доставките от други страни, така че нито за бензина, за колите на гражданите, нито за БДЖ, нито за летищата има проблем", допълни Дянков.

"Във всички случаи, при прекратяването на лиценз за управление на данъчен склад за акцизни стоки, е предвидено извършване на контрол. Прилагаме закона без да се правят изключения и защитата на интересите на българската държава ще е до край. Лиценза на компаниите, които не се правели в ред спрямо изискванията на наредба 3, може да се върне само тогава, когато те на 100 процента, напълно са изпълнили изискванията и на наредба три, и на закона за акцизите и данъчните складове", уточни той.

Вицепремиерът заяви, че данъчната проверка на "Лукойл” е завършена, а в "Лукойл Нефтохим” все още тече, защото има допълнителни стъпки относно инвентаризацията на наличните ресурси. Проверката ще продължи още 10 дни.

iNews припомня, че с решение на директора на Агенция "Митници" Ваньо Танов от вторник (26 юли) се прекрати действието на лицензите за управление на данъчни складове "Нефтохим Бургас" и Нефтен терминал "Росенец" на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД. По-късно през деня директорът на "Лукойл Нефтохим" Валентин Златев заяви, че бургаската рафинерия спира работа, тъй като трябва да спази закона.

 

Водещи

Най-четени