Около 100 самолета дневно зареждат на летище София 29.07 | 20:28

Летището поддържа минимален запас гориво за зареждането на бедстващи самолети

От Кремена Бедерева

"Лукойл Авиейшън", основен доставчик и титуляр на договорите за зареждане на авиокомпаниите с авиационни горива на Летище "София", е юридическо лице, различно от "Лукойл България" и "Лукойл Нефтохим".

Това се посочва в становище на Летище "София" относно запитвания за наличните количества горива на аеропорта, получено в БТА.

Като летищен оператор Летище "София" поддържа минимален запас, с който трябва да се подсигурява зареждането на бедстващи самолети (кацнали аварийно), правителствения отряд и чартърни самолети, нямащи договори с "Лукойл Авиейшън".

В случай на спиране на доставките от "Лукойл Авиейшън", летището търси други доставчици в или извън Европейския съюз. Нормалната консумация на авиационно гориво на Летище София за едно денонощие е около 250 тона, като дневно около 100 самолета извършват зареждане на аеропорта.

Горивото, което се доставя на Летище "София", се съхранява в складово стопанство за съхранение на гориво и смазочни материали. Собственик на резервоарите е Летище "София". Достъп до резервоарите има всеки доставчик, който има договорни отношения с авиационния оператор и който сключи договор за ползване на вместимост.

Пазарът е отворен, се посочва в становището. Системата за зареждане на гориво е лицензна дейност на наземния оператор (за зареждане с горива и масла), регламентирана в Закона за гражданското въздухоплаване и поднормативните актове на ГД ГВА.

В случай на извънредни обстоятелства авиационните компании могат да извършат зареждане на по-големи количества от летището, от което излитат, за да осигурят полета си до следващата дестинация.

Водещи