8 европейски банки не успяха да покрият стрес тестовете 15.07 | 20:42

16 други банки са в "опасната зона"

От Андриян Георгиев

Осем от 90 европейски банки се провалиха на стрес тестовете, чието провеждане имаше за предназначение да се гарантира, че банките биха могли да издържат на друга финансова криза, съобщава БиБиСи.

От Европейският банков регулатор (EBA - European Banking Authority), който осъществи проверката на състоянието на банките, посочват, че други 16 банки били в "опасната зона".  

EBA призова националните финансови регулатори да гарантират, че бързо ще бъде сложен край на капиталовия дефицит.

От осемте провалили се на стрес тестовете банки, пет са испански, две са австрийски и една е гръцка.

Провалилите се банки ще бъдат назовани скоро.

От EBA добавиха, че други 16 банки само са минали тестовете. Всички те ще бъдат подложени на натиск да засилят своите финанси.

Тези новини идват тъкмо след като италианският парламент одобри пакет от 70 млрд. евро за строги бюджетни икономии. Италианската централна банка посочи, че всички италиански банки са преминали тестовете с "предостатъчен марж".

Тестовете са ключов елемент в борбата на Европа с дълговата криза, като целта е да се идентифицират слабите банки и да се гарантира, че те са оздравени достатъчно, за да оцелеят при възможно спиране на плащанията по правителствени облигации от страна на тежко задлъжнели страни като Гърция.

Имаше тревоги, включително от рейтинговата агенция Standard & Poors, че тестовете не били достатъчно взискателни. Обаче от EBA посочиха, че тестовете са по-строги от тези, които бяха проведени миналата година.

През 2010 г. две ирландски банки бяха тествани - Bank of Ireland и Allied Irish Bank, като и двете тогава бяха определени като здрави. Ала само няколко месеца по-късно Allied Irish Bank се нуждаеше от правителствена помощ, уточнява БиБиСи.

Водещи

Най-четени