ЕС се готви да подпомага банки, не издържали стрес тестовете 08.07 | 20:14

Подобно решение ще е в пълен противовес на споразумението в рамките на Г-20

От Ивайло Ачев

Страните-членки на ЕС ще помогнат на тези банки, които не успеят да издържат стрес тестовете на Европейската банкова администрация (EBA) и които не могат да увеличат основния си капитал в срок от шест месеца, пише Ройтерс.

Според авторитетната новинарска агенция решението ще е факт във вторник (12.07.11), когато документ, в който е написано предложението, ще бъде поставен на гласуване от ЕКОФИН. Подобно решение обаче ще е в пълен противовес на споразумението в рамките на Г-20, когато се реши, че данъкоплатците няма да плащат за спасението на лошо управлявани финансови институции и компании.

През следващата седмица EBA ще обяви резултатите и от вторите стрес тестове на европейския банков сектор. Те се считат за много по-сурови от първите, които бяха покрити от доста банки, а след това някои от "издържалите изпита" се нуждаеха от държавни заеми – най-вече в Ирландия.

Тези банки, които не са издържали тестовете и пред които перспективата е за още по-големи трудности, ще бъдат сложени в специален списък. На тях ще им бъде даден срок до края на септември да подобрят финансовото си състояние, както и още три месеца след това, в случай че не се справят до края на първия срок.

Границата, която банките в Европа трябва да покриват с основния си капитал, е минимум 5% от всички активи на банката.

Водещи

Най-четени