80% от дълговете на общините са към строителни фирми 09.08 | 16:53

Президентското вето стопира разплащането с бизнеса

От iNews.bg

80% от задълженията на общините към бизнеса са към строителни фирми. Това заяви Дичко Прокопиев, член на управителния съвет на Камарата на строителите в България, на среща с финансовия министър Петър Чобанов. Общата сума на дълговете към 31 декември е била 174 млн. лв.

Той допълни, че някои от задълженията са още от 2008 г., като част от фирмите вече са спечелили делата на всички инстанции.

Прокопиев посочи още, че освен че не могат да се разплатят с бизнеса, общините, които имат задължения, трупат и лихви, съдебни разноски и неустойки, които допълнително натоварват общинските бюджети. 

Според финансовия министър вина за това състояние на общинските бюджети частично носи държавата, тъй като с актуализацията на бюджета за 2010 г. са били спрени 15% от трансферите към общините.

По-думите на зам.-министъра на финансите Людмила Елкова голяма част от просрочията на местните власти били концентрирани в 10 общини в страната. 

По думите на Чобанов една от целите на актуализацията на бюджета е била именно изчистване на задълженията на държавата към фирмите. За това е предвидена сума от 160 млн. лв. Тази възможност за момента е отложена от президентското вето, обясни Чобанов.

Чобанов е уточнил, че само за последния месец просроченият от държавата ДДС, който се дължи на бизнеса, е намалял с над 100 млн. лв.  

Водещи

Най-четени