Нова партия стои зад президентското вето 09.08 | 10:21

Плевнелиев, вместо да е обединител на държавата, искал да задълбочи кризата

От iNews.bg

Проблемът е, че президентът вместо обединител на държавата иска да задълбочи кризата. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев пред TV7, коментирайки наложеното от държавния глава Росен Плевнелиев вето на актуализацията на бюджета. Според него Росен Плевнелиев иска да покаже, че национално представените партии в парламента не могат да се справят и е време за нова партия, зад която може би той щял да застане.

"Това за мене е скандално", каза Стойнев. Относно затварянето на мина "Ораново" след инцидента, при който загинаха петима миньори, Стойнев посочи, че социалната цена е огромна, но няма да позволи да се застрашава животът на работниците. Той обясни, че ще прекрати концесията, ако не бъдат изпълнени задълженията на концесионера към държавата.

Министърът посочи, че за разлика от своите предшественици Делян Добрев и Асен Василев, спазва законите и е длъжен да спре работата в рудника заради констатираните нарушения.

"Разпоредил съм проверки на всичките 491 концесии в страната. Категоричен съм, че и при най-малкото нарушение на концесионния договор ще спра дейността, независимо дали инвеститорът е български, или не", заяви Стойнев.

Той допълни, че в момента прокуратурата води досъдебно производство за начина на раздържавяване на рудник "Ораново”. Съвместно с Министерството на труда и социалната политика ще бъде подготвен конкретен пакет от мерки за алтернативна заетост на всички служители на мината, в случай че останат без работа.

Министърът коментира и ТЕЦ "Бобов дол”, като посочи, че това е частно предприятие и той не му е принципал. Според него, ако работодателят има конкретен бизнес план и цели преструктуриране, той не можел да се намеси.

Той припомни, че в новия модел на ценообразуване ДКЕВР запази квотата на изкупуваното количество електроенергия от Бобов дол въпреки предложението на служебното правителство това да не се прави. В момента НЕК имала затруднение с изплащането на дължимите 10 млн. лв. към топлоцентралата, но министерството направило всичко възможно да не допусне съкращаване на работни места.

Общите задължения на НЕК възлизат на 2,5 млрд. лв. Дружеството има задължения и към други фирми, като в същото време само "Топлофикация София" дължи на "Булгаргаз" и БЕХ над 400 млн. лв.

Най-четени