85 млн. лв. не достигат за доплащания на животновъди 03.09 | 21:15

Общо 387 млн. евро трябва да бъдат изплатени по Програмата за развитие на селските райони

От Мина Стойчева

85 млн. лв. не достигат за националния доплащания в животновъдството. Това обяви земеделският министър Васил Грудев.

"Бяха одобрени допълнително 1,8 милиона лева, които ще послужат за обезщетение на нашите животновъди и засилване на обезпаразитяването и третирането на площите, за да ограничим разпространяването на болестта "син език”, припомни служебният министър.

Васил Грудев коментира още, че към момента в бюджета на агроминистерството има текущ дефицит в размер на 60 млн. лв. на годишна база.

"Служителите на "Напоителни системи” не са получавали заплати от юни. Аз ще намеря всички необходими ресурси в рамките на бюджета на МЗХ да осигурим поне изплащането на заплатите на служителите от "Напоителни системи”, обеща служебният министър.

По неговите думи общо 387 млн. евро трябва да бъдат изплатени по Програмата за развитие на селските райони. До началото на август месец разплатените пари са в размер на 50 млн. евро, пише в-к "24 часа".

"От опасност от пряка загуба бяха 347 милиона евро. Категорично няма да успеем да ги разплатим до края на годината. Екшън планът, който сме направили и е съгласуван с ЕК, предвижда, че към края на годината ще загубим между 50 и 90 милиона евро. Оценявам риска в размер на 78 милиона евро към края на годината по Програма за развитие на селските райони”, Грудев.

Водещи

Най-четени