Airbus е победител по продадени самолети на авиошоуто в Париж 24.06 | 11:16

Европейската компания сключи сделки на обща стойност 72 млрд. долара

От Ивайло Ачев

Европейският топ производител на самолети Airbus успя да сключи сделки на стойност 72 млрд. долара по време на тазседмичното авиошоу в Париж и по този начин да победи категорично в своеобразното състезание с Boeing, става ясно от съобщение на сайта на европейската компания.

През последните пет дни Airbus е успяла да продаде 730 самолета. 418 от тези самолети са вече продадени, като стойността им е 44 млрд. долара. Останалите 312 самолета са договорени за производство и доставка, а стойността им е 28 млрд. долара.

Една от последните сделки на Airbus е за доставка на 200 самолета A320neo за малайската авиолиния AirAsia. Сделката се оценява на 18,2 млрд. долара. Така нискотарифната азиатска компания се превърна в най-големия клиент на Airbus.

От своя страна американският номер едно в лицето на Boeing преживя сравнително тиха седмица, предаде Ройтерс. Щатската компания успя да продаде 142 самолета на стойност малко над 22 млрд. долара. Повечето от сделките са за модела 737, който е директен конкурент на A320neo.

Водещи

Най-четени