Airbus срещу Boeing - какво ще се промени? 01.12 | 11:11

Днес (1 декември) изтича крайният срок, в който ЕС трябва да се съобрази със санкции на СТО по случая

От Ивайло Ачев

Най-големият търговски спор между ЕС и САЩ навлиза в нова критична фаза – днес (1 декември) изтича крайният срок, в който Европа трябва да покаже на Съединените щати как точно е прекратила отпускането на субсидии за Airbus.

Спорът Airbus – Boeing в СТО трае вече седем години. Войната реално беше подпалена от САЩ – през октомври 2004 година САЩ изненадващо прекратява споразумение с ЕС в областта на гражданската авиация от 1992 година с мотива, че ЕС отпуска незаконни държавни помощи за Airbus. По-късно завежда и дело по този случай в СТО. ЕС отговори с аналогично дело, визиращо незаконни субсидии за Boeing.

"Без съмнение това е най-важният в търговско отношение случай, който САЩ отнася пред СТО", коментира главният търговски представител на САЩ Рон Кърк.

През май тази година СТО окончателно постанови, че някои от държавните заеми, давани за Airbus, противоречат на правилата на организацията. Подобна е ситуацията и със държавните субсидии, давани от САЩ за Boeing, но там все още тече обжалване.

Интересен аргумент в споровете даде Вашингтон – Airbus е получила повече помощ, отколкото Boeing.

"Случаят Airbus – Boeing касае работата на хиляди хора и затова трябва да сме уверени, че победата ни не е само на хартия", каза Рон Кърк.

От своят страна европейският комисар на търговията Карл Де Гухт поясни пред Reuters, че ЕС ще спази разпорежданията на СТО в посочения срок. Той обаче отказа да посочи какви са конкретните стъпки и как точно Германия, Великобритания, Франция и Испания ще реформират програмите си в подкрепа на Boeing.

Ако Airbus не е върнала получените субсидии за разработката на A380 и A350, то САЩ трябва да действа възможно най-решително, казват от Boeing.

Водещи

Най-четени