BP предлага алтернатива на "Набуко" 27.09 | 11:00

BP предлага по-компактен и евтин газопровод с дължина 1300 км.

От Петя Михайлова

Британската петролна компания BP възнамерява да предложи нов план за строителство на газопровод, който да свърже Азербайджан с Европа.

По-рано се разработваха три подобни проекта, всеки от които може да промени стратегическия пейзаж на европейската енергетика, създавайки "Южен коридор" към азербайджанското газово находище Шах Дениз. В разработването на находището участват 7 компании, между които и BP.

Това съобщава РИА Новости, като цитира публикация във в. Financial Times.

Съществуващите проекти са "Набуко”, чието реализиране се подкрепя от Еврокомисията, Трансадриатическият газопровод на швейцарската EGL и предложението на гръцко-италианския консорциум IGI/Poseidon, който се контролира от гръцката държавна газова компания DEA и от италианската Edison.

Вестникът отбелязва, че новият проект на BP, наречен Югоизточен газопровод, се появява скоро преди критичната дата 1 октомври, когато "Набуко" и двата му конкурента ще представят тарифните си планове.

Проектът "Набуко", предвиждащ строителството на 4 000-километров газопровод, който ще пренася природен газ от източната граница на Турция до Австрия, се оценява от много бизнесмени като твърде политизиран и тромав. Създаването му разчита на газ не само от Азербайджан, но и от целия Каспийски регион, Туркменистан, Ирак и Близкия изток.

В същото време проектът на BP предлага по-компактен и евтин газопровод с дължина 1300 км, който с помощта на съществуващата инфраструктура ще свърже Шах Дениз със Западна Турция, а след това през България, Румъния и Унгария азербайджанският газ ще достигне до Австрия.

Водещи

Най-четени