British Petroleum ще сондира край австралийските южни брегове 17.01 | 15:50

Британската компания получи разрешение след като обеща да интегрира в работата си уроците от потъването на платформата Deepwater Horizon

От Кристалина Илиева

Австралия разреши на BP (British Petroleum) да започнесондажни работи за петрол и газ край южните брегове на континента. Компанията обеща да интегрира в работата си горчивите уроци от екокатастрофата в Мексиканския залив, предаде АФП.

Зелният континент раздава нови разрешения, за да се справи с растящата си нужда от енергия. Министърът на енергетиката на Австралия Мартин Фъргюсън заяви, че нови проучвания са "от съществено значение, за да се открие новото офшорно петролно находище на Австралия".

"Енергийната ни сигурност има нужда да бъде обезпечена с откриването на нови ресурси и намаляването на зависимостта ни от внос", допълни още Фргюсън.

Австралия има 16 млрд. австралийски долара търговски дефицит при търговията със суров петрол, рафинирани продукти и втечнен газ. Очаква се този дефицит да набъбне до 30 млрд. австралийски долара до 2015 година.

BP е спечелила четири разрешения за проучвания на морското дъно за находища на петрол след "подробна проверка" от страна на екологичните регулатори. Британската енергийна компания ще проведе 3D сеизмично проучване на около 11 400 квадратни километра морска повърхност през следващите 2 години, а после ще започне сондиране в 4 пробни кладенеца.

Целият обхват на проучване на BP ще заема суб-басейна Седуна, който се разпростира на площ от 24 хиляди квадратни километра с правото да развиват комерсиално всеки ресурс на природен газ и петрол, на който се натъкнат.

Водещи

Най-четени