Cyprus Airways се оказа на ръба на банкрута 04.08 | 18:10

През миналата година компанията е отчела 55,8 млн. евро загуби

От Елица Елефтерова

 

Най-голямата кипърска авиокомпания Cyprus airways се оказа на ръба на банкрута, пише в.The Sunday Times. Авиокомпанията се нуждае спешно от 17 млн. евро, за да осигури полетите на самолетите си, съобщава ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

През миналата година компанията е регистрирала загуби в размер на 55,8 млн. евро, като е получила от кипърското правителство през същата година помощи в рамер на 73 млн. евро, към които се добяват още 31,3 млн. евро през януари тази година.

Европейската комисия иска от Кипър план за преструктуриране на авиокомпанията като едно от условията за одобрение на новата програма за отпускане на помощ, посочва вестникът.

През май миналата година Европейската комисия започна разследване за евентуално нарушение от страна на кипърското правителство на правилата на ЕС за държавните помощи и субсидии за авиокомпанията.

Ако ЕК блокира новата помощ за кипърската авиокомпания, то тя ще банкрутира, пише изданието. Сега правителството контролила 95% от акциите на Cyprus airways. През май тази година правителството и профсъюзите постигнаха споразумение за преструктуриране на компанията с цел тя да бъде спасена.

Според договорените условия работата си ще загубят около половината от служителите на компанията - 420 души. На останалите ще бъдат намалени заплатите. Около 70 служители на компанията се съгласиха да напуснат доброволно. Авиопаркът също беше намален, а някои полети до гръцки острови бяха спрени.

Водещи

Най-четени