Eurogroup обсъжда ситуацията в Гърция след изборите 21.06 | 12:28

Ситуацията в Испания, Кипър, Португалия и Ирландия също са в дневния ред на групата

От iNews.bg

След изборите в неделя (17 юни) Гърция вече има правителство – коалиция между "Нова демокрация", ПАСОК и Демократичната левица. А Андонис Самарас положи клетва като новия премиер на страната.

 

Какво ще се случи оттук нататък във финансово отношение за Атина ще коментират по време на срещата на Eurogroup, неофициалната организация на финансовите министри от еврозоната.

Срещата им е днес (21 юни) и по традиция се провежда ден преди официалното заседание на съвета на финансовите министри на ЕС.

Сред основните теми за дискусии днес ще бъде още Международният валутен фонд. Шефът на институцията Кристин Лагард ще присъства на заседанието и ще коментира развитието на еврозоната, както и доклад за състоянието на САЩ, Китай, Япония и Великобритания.

До този момент Гърция е получила международни заеми в размер на 147,6 млрд. евро. 73 млрд. евро бяха по първата програма, от които 52,9 млрд. са от страните от еврозоната, а 20,1 млрд. - от МВФ.

По новата програма южната ни съседка е получила 74,6 млрд. евро, от които 25 млрд. само за рекапитализация на банките. Скоро ще бъдат преведени и оставащите 1 млрд. евро по този транш, допълват от ЕК.

Следващите пари, които има да получава Гърция, обаче ще бъдат отпускани след оценката на Тройката, чиито мисии тепърва предстоят. Представителите на ЕС, МВФ и Европейската централна банка (ЕЦБ) дават своята оценка за състоянието на гръцката икономика и дали страната изпълнява поетите ангажименти.

В дневния ред на финансовите министри на еврозоната ще влезе още и Испания. Страната поиска помощ за рекапитализация на банковия сектор на 9 юни. Още същия ден от Eurogroup коментираха, че сумата, от която се нуждае Мадрид е 100 млрд. евро. Парите ще дойдат от Европейския фонд за финансова стабилизация (EFSF) или от Европейския механизъм за стабилизация (ESM).

Ще бъде направен и преглед на ситуацията в Кипър, Португалия и Ирландия.

Ден по-късно, на 22 юни, на Съвета на финансовите министри (ЕКОФИН) основните теми ще се въртят около данъчните закони, сред които и Директивата за облагането на енергия.

Водещи

Най-четени