Eurogroup подписва Европейския стабилизационен механизъм 11.07 | 09:29

Ще има дискусии и за гръцките заеми

От iNews.bg

Финансовите министри на еврозоната, неформалната организация, позната под името Eurogroup, ще заседава този следобед в Брюксел. Това е подготовката за съвета на финансовите министри на Европа, който започва по традиция ден по-късно.

Eurogoup днес ще подпише официално Европейксия стабилизационен механизъм (ESM), който ще влезе в сила от 1 юли 2013 година. Той ще замени временните мерки, които в момента действат в ЕС за подпомагане на закъсали икономики.

Капацитетът на ESM ще бъде около 500 млрд. долара, допълват от Брюксел.

Освен този механизъм, финансовите министри на еврозоната ще обсъдят и ситуацията в Гърция. На 2 юли те приветстваха действията на властите в Атина и сега ще започнат дискусиите за нови заеми по втора дългосрочна програма за стабилизиране на икономиката на страната.

В дневния ред на днешното заседание се очаква да бъде спряна наказателната процедура срещу Финландия по Пакта за стабилност и растеж. Срещу страната беше започната процедура заради прекомерен бюджетен дефицит, но Финландия успя да преодолее кризата. През април 2011 година Eurostat отчете, че бюджетният дефицит на страната е 2.5% от брутния вътрешен продукт (БВП) или под лимита от 3 на сто, записани в Пакта.

Във вторник (12 юни) пък ще се проведе и заседанието на финансовите министри в техния пълен състав (ЕКОФИН). Очакванията са те да дискутират стрес тестовете на банки в Европа. На този етап координацията за тестовете е в напреднал етап, допълват от ЕК.

Водещи

Най-четени