Fitch понижи кредитния рейтинг на JP Morgan 12.05 | 17:55

Дългосрочният кредитен рейтинг на банката е свален от АА- на А+

От Виолета Малинкова

Международната кредитната агенция Fitch понижи рейтинга на най-голямата и най-печеливша американска банка – JP Morgan.

Съществува вероятност подобно действие по отношение на доверието в институцията да предприеме и Standard & Poor’s. Повод за промяната в оценките е обявената от банката 2 милиарда долара търговска загуба, съобщи Bloomberg.

В изявление на Fitch се посочва, че дългосрочният кредитен рейтинг на заемодателя е свален до А+ от АА-, а краткосрочния – на F1 – от F+. Освен това от агенцията са поставили всички рейтинги на банката под наблюдение, определяйки прогнозата си за бъдещата работа на дружеството като негативна.

Standard & Poor’s също потвърди възможността за по-широки проблеми със стратегиите за хеджиране на JP Morgan, които по думите на кредитния оценител, не съответстват на традиционните практики на банката.

От агенцията заявиха, че биха могли да занижат рейтинга на банката по две евентуални причини: ако грешките ѝ станат по-широки или мениджмънтът провежда по-агресивна инвестиционна стратегия от първоначално проповядваната, непостигайки финансовите си цели.

Засега S&P потвърждава А-кредитния си рейтинг на JP Morgan.

Заемодателят обяви горепосочената загуба във връзка със синтетичните кредитни ценни книжа на 10 май. Главният изпълнителен директор на JP Морган - Джейми Даймън, заяви пред анализаторите, че главен инвестиционен офис на базираната в Ню Йорк компания приел някои недобри позиции, обвързващи го с инвестиции, които могат да доведат до допълнителна загуба от 1 млрд. долара за банката през това или следващото тримесечие.

Изказване на Fitch посочва като причина за оценката на агенцията размерът на регистрирания негативен финансов резултат, който може да доведе и до загуба на ликвидност. От същото изявление става ясно, че за оценителите подобна "грешка" свидетелства за прекален апетит към риска от страна на JP Morgan, а също и за управленската рамка на риска, практиките и надзора над компанията.

Предстои преразглеждане на американската банка и от страна на Moody’s Investors Service за евентуално понижение от 2 нива на кредитния ѝ рейтинг.

Водещи

Най-четени