Fitch свали рейтинга на Гърция, ЕК не разбира защо 14.07 | 15:04

Трудно ни е да разберем това решение точно в този момент, коментира говорител на Комисията

От iNews.bg

"Съжаляваме и трудно разбираме решението на Fitch за кредитния рейтинг на Гърция. Както знаете, ЕС и МВФ точно се споразумяха да отпуснат нов транш за страната".

Този коментар направи говорителят на Европейската комисия (ЕК) Пиа Хансен в обедния брифинг на комисията.

Тя припомни, че ЕС, Международният валутен фонд и Европейската централна банка (ЕЦБ) са приели, че Атина е извършила необходимите действия за излизане от тежката ситуация. Освен това всички министри от еврозоната са застанали зад Гърция.

"Трудно ни е да разберем това решение точно в този момент", допълни още Хансен.

iNews припомня, че кредитната агенция Fitch намали рейтинга на Гърция до ССС или близо до статус "junk”, който означава висок риск за инвестициите. От агенцията обясниха, че причината за това е липсата на нова програма от страна на ЕС и МВФ за финансовата стабилизация на южната ни съседка.

След известни препятствия кабинетът на Папандреу успя да получи подкрепата на амбициозната си програма за финансова стабилизация от страна на парламента. Тя включва съкращаването на бюджетните разходи и приватизация на предприятия.

Плановете не се харесват на гърците и те излязоха на протести, но международните институции приветстваха гласуването на гръцките депутати и отвориха кесиите за нови плащания.

Водещи

Най-четени