Работна група в Eurogroup ще следи Гърция 12.07 | 09:39

В основата на ново споразумение за южната ни съседка е намаляването на публичния дълг

От iNews.bg

Финансовите министри от еврозоната одобриха създаването на работна група за Гърция. Целта на експертите е да анализира финансирането на многогодишния заем за южната ни съседка. От Eurogroup коментират още, че ще направят всичко възможно да спасят финансовата сигурност на еврозоната. 

Атина ще получи втори заем в подкрепа на икономиката си, решиха снощи членовете на Eurogroup. Те приветстваха реформите в Гърция – плановете за приватизация и допълнително свиване на бюджетните разходи в страната.

Правителството нуждае от още подкрепа за стабилизиране на Гърция, а и за стабилността на цялата еврозона, признаха финансовите министри.

Освен за финансирането на втория заем за Гърция, работната група в рамките на Eurogroup ще следи и за намаляването на публичния дълг на страната. Стратегията ще бъде в основата на второто споразумение за заем.

Същевременно холандският финансов министър Ян Кеес де Ягер коментира, че не е изключено Гърция да претърпи частичен фалит (selective default) т.е. да не може да обслужи задължения към конкретни кредитори. Ягер не каза кои кредитори биха били най-застрашени, но е известно, че Атина трябва да покрива задължения към френски и германски банки през този и следващия месец.

Припомняме ви, че данните за изпълнението на бюджета на Гърция за първите шест месеца на годината бяха публикувани в понеделник (11 юни). Резултатите са повече от разочароващи – нетните приходи намаляват с 8% на годишна база до 21.81 млрд. евро, а разходите растат с над 4% до 25.62 млрд. евро. Бюджетният дефицит приближава 13 млрд. евро.

Причината за това е тежката криза, обясниха властите. Те вече съкратиха над 40% от разходите на годишна база.

Водещи

Най-четени