Lactalis се готви за изкупи Parmalat 26.04 | 15:52

Френската млечна компания иска да контролира изцяло италианския си конкурент

От Кристалина Илиева

Френският хранителен гигант Lactalis предложи 3.4 милиарда евро за закупуването на италианската компания Parmalat, съобщава АФП.

Ако сделката се осъществи, сливането на двете компании ще създаде най-голямата компания за млечни продукти в света.

Lactalis вече притежава 29% от изпадналия в затруднения италиански млекопроизводител, но желанието ѝ да добие остатъка от Parmalat среща сериозна опозиция от група италиански компании заради страха от силно френско влияние на местния пазар.

Най-големият профсъюз на Италия Cgil също се обяви срещу сделката с тревогата, че "италианският селскостопански бизнес е все по-малко и по-малко италиански". От Cgil искат блокиране на продажбата.

По-рано италианското правителство също обяви, че ще вземе мерки за предпазването на "стратегическите компании и банки", за да се редуцира чуждестранното влияние в Рим.

Инвеститорите, обаче, одобряват новината след като акциите на Parmalat се изстреляха с 11.76% до 2.584 евро на борсата в Милано.

Lactalis, която е най-големият производител на сирена в света, обяви, че планира да увеличи присъствието на Parmalat на световните пазари като запази централното му управление е Италия.

Припомняме, че компанията за млечни продукти Parmalat се срина през 2003 година като крахът ѝ бе обявен за най-големият корпоративен провал на Европа преди финансовата криза.

Водещи