Lactalis става най-големият акционер в Parmalat 22.03 | 16:14

Френският производител на сирене има 29% от капитала, или под границата която задължава да се подаде оферта за изкупуване на Parmalat

От Ивайло Ачев

Френският производител на сирене Lactalis официално обяви, че е постигнал споразумение за увеличаване на дела си в Parmalat на 29%. 

Компанията ще изкупи обикновени акции, които до момента са били притежание на Zenit Asset Management AB, Skagen AS и Mackenzie Financial Corporation, пише AФП. Цената, която ще платят французите, е 2.80 долара за акция. Общо сега Lactalis изкупува 15.3% след като през миналата седмица взе 11.42% в Parmalat.

Съобщението за увеличението на дела на френската компания е факт въпреки предупреждението от страна на италианското правителство, че ще направи всичко възможно Parmalat да остане в италиански ръце.

След днешната операция Lactalis става най-големият единичен акционер в Parmalat. Компанията обаче обяви, че не възнамерява да вдига дела си над границата от 30%, което би я задължило да отправи оферта за изкупуването на всички дялове на Parmalat.

В последно време френският бизнес проявява засилен интерес към Италия. В енергийния сектор EDF се очаква да купи дял от Premafin. Френската група за луксозни стоки LVMH вече присъедини Bulgari, а от 2009 година насам Air France-KLM държи 25% в Alitalia.

Водещи