Италия опитва да опази компаниите си от чуждестранно изкупуване 24.03 | 09:30

Правителството се притесни, след като френската компания Lactalis стана основен акционер в Parmalat

От Кристалина Илиева

Италия реши да защитава стратегическите си компании от чуждестранно изкупуване след като френската млечна компания Lactalis стана основен акционер в италианската Parmalat.

На последното заседание на правителството беше решено страната да запази в италиански ръце всички важни за държавата компании. Така ще може да спаси Parmalat от "де факто" френско превземане.

Припомняме ви, че френският гигант успя да увеличи дела си в италианската компания до 29%, което го превърна в най-големият акционер в Parmalat.

Опозицията обвини правителството на Силвио Берлускони, че "няма никаква индустриална политика и е превърнало Италия в гигантски супермаркет" за чуждестранните компании.

Parmalat беше станала световен лидер за млечни продукти преди компанията да се срине през 2003 година заради финансови измами от страна на основателя ѝ Калисто Танци.

Напоследък се наблюдава нарастващ интерес от страна на френския бизнес към италиански компании. Наскоро компанията за луксозни стоки LVMH доби контрол на бижутерската фирма Bulgari, EDF преговаря с енергийната компания Edison, а застрахователите от Groupama се очаква да купят дял от Premafi.

Авиокомпанията AirFrance-KLM притежава 25% дял от Alitalia от 2009 година насам.

Водещи