McDonald's с не особено блестящо представяне през май 09.06 | 11:24

Върху продажбите през юни се очаква да се почувства влиянието от ешерихия коли

От Нели Минчева

Американската верига от заведения за бързо хранене McDonald's Corp отчете по-слаби продажби от очакванията за май. Причина за това са увеличените цени на бензина в САЩ, които са ограничили потребителските разходи в страната, както и все още слабата икономика в Европа.

Продажбите за месеца на Стария континент и в САЩ – двата най-големи пазара за компанията – се оказаха под средните прогнози на анализаторите, съобщава Ройтерс. В Щатите ресторантите, които работят поне от 13 месеца, са увеличили продажбите си с 2,4% спрямо очаквания за растеж от 2,8 на сто. Не се съобщават числа в абсолютна стойност.

Разглеждат се обектите, функциониращи поне от толкова на брой месеци, за да може да има сходна база за сравнение по време на всеки нов разглеждан отчетен период.

Общо около 800 от 1400-те ресторанта в САЩ се намират на магистрали между отделните щати, като именно в тези заведения е усетен най-голям натиск от ефекта на скъпия бензин и по-малкото желание на хората да купуват храната на веригата.

Това обяснение дават от самата компания, откъдето подчертават още, че притесненията от ешерихия коли в Европа не са оказали особено голямо влияние върху бизнеса ѝ до момента.

Въпреки това европейските ресторанти, които генерират около 40% от общия оборот на групата, са вдигнали продажбите си с 2,3% за месеца спрямо прогнози на експертите за ръст от 4,2%.

Техните предвиждания са, че в Европа представянето и през юни няма да е особено блестящо, тъй като се очаква тогава да бъде усетен ефектът от разпространението от странната зараза, за която се предполагаше, че тръгва от суровите зеленчуци.

В разглежданите като едно цяло региони на Тихоокеанска Азия, Близкия Изток и Африка продажбите на McDonald's са изпреварили очакванията и са нараснали с 4,3% вместо с 3,4 на сто. Поради по-малкия си дял в целия бизнес на групата обаче, те не са успели да доведат до по-силен ръст на общите приходи.

Представянето на американската верига е важно не само за самата нея и за нейните акционери, но също и за всички в сектора, а и за икономиката като цяло. Поради своите мащаби и присъствие на многобройни пазари финансовите резултати на компанията се считат за нелош барометър, измерващ нагласите за потребление и възможностите за генериране на печалби.

Водещи

Най-четени