Европа вече се оглежда за чужди експерти заради E.coli 08.06 | 12:21

Здравният комисар Джон Дали призна, че е "добре" да се потърси и чужд опит

От Ивайло Ачев

"Трябва да разчитаме на целия опит и знание в Европа и дори извън границите ѝ, за да се справим с ешерихия коли". С тези думи европейският комисар по здравеопазването Джон Дали призна, че ЕС трудно ще се справи сам с локализирането на източника на заразата, пише Local.de.

Заради невъзможността да се справи с кризата, Европейският съюз иска помощ от експерти от САЩ и Япония. Някои европейски политици дори стигнаха дотам, че поставиха под съмнение възможностите на германските специалисти да се справят успешно с проблема.

Междувременно експерти от Института по инфекциозна биология "Макс Планк" поискаха правителството да назначи координатор, който да се синхронизира действията на редицата държавни ведомства в Германия, които се борят с проблема. Директорът на института Щефан Кауфман заяви, че обществото се чувства объркано от "смесените сигнали", които идват от различните държавни служители.

Проучване на Local.de показа, че структурата на държавата се е оказала твърде мудна. С въпроса се занимават Федералният институт за оценка на риска (BfR) и Института по здравеопазване "Роберт Кох" (RKI). Тези две организации обаче докладват на различни министри – на министъра на селското стопанство Илзе Айгнер и на здравния министър Даниел Бар. Отделно проверки прави и Федералната агенция за защита на потребителите и безопасност на храните (BVL).

Най-смущаващото в цялата картина е, че и BfR, и RKI, и BVL имат отворени собствени горещи линии, чрез които събират информация за заразата с ешерихия коли.

Водещи

Най-четени