Moody's плаши Кипър с понижаване на кредитния рейтинг 17.11 | 10:07

Липсата на напредък на преговорите с ЕС, ЕЦБ и МВФ може да изиграе лоша шега

От Диана Цветкова

Агенцията за финансова оценка Moody's заяви, че може да понижи още дългосрочния кредитен рейтинг на Кипър, съобщава БТА.

Причината – липсата на напредък на преговорите с "тройката" международни кредитори (Европейския съюз, Европейската централна банка и Международния валутен фонд).

Агенцията ще преразгледа оценката на страната (В3) с оглед на възможно понижение, защото смята също, че бюджетният ѝ дефицит ще се окаже по-голям от очакваното.

През октомври тя вече понижи рейтинга на Кипър с три степени – от Ba3 с негативна прогноза до B3, заради дълбоките трудности в банковия сектор, тясно свързан с Гърция.

Кипър, който е член на еврозоната, през юни поиска да се възползва от финансова помощ, надвишаваща 10  млрд. долара, поради бюджетните проблеми и енобходимостта от рекапитализация на местните банки, пострадали при преструктурирането на гръцкия дълг.

Според Кипър обаче мерките, изисквани от "тройката" – намаляване на заплатите на чиновниците и социалните разходи и повишаване на ДДС, са прекалено тежки за изпадналата в рецесия икономика.

Дори ако преговорите приключат през 2012 г., Moody's смята за малко вероятно отпускането дори на минимална помощ до края на годината поради времето, необходимо на парламентите от еврозоната да одобрят евентуална нова програма за помощ.

Водещи

Най-четени