Moody's предупреди за подводни камъни в спасителния заем за Гърция 24.08 | 07:47

Ябълката на раздора са допълнителните гаранции за Финландия по втория заем за Гърция

От Ивайло Ачев

Американската кредитна агенция Moody's предупреди, че новият помощен пакет за Гърция може да доведе до големи проблеми заради исканията за гаранции по отпускането на заеми от отделните страни в еврозоната, предаде Euobserver.

Според Moody's другите страни в еврозоната няма да се съгласят да одобрят споразумението между Гърция и Финландия, с което южните ни съседи дават допълнителни гаранции за отпуснатата от скандинавската страна помощ. Финландия вече предупреди, че няма да участва в спасителния пакет, ако не получи допълните гаранции за кредита.

Договорката между Гърция и Финландия вече беше разкритикувана от холандския финансов министър Ян Кеес де Ягер. Той заяви, че всички страни от еврозоната трябва да бъдат поставени на равни основи и такова споразумение нарушава този принцип.

Интересното в случая е, че Холандия, заедно с Австрия и Словакия, също проучват възможността да получат допълнителни гаранции относно своя принос в спасителния пакет

Подобна ситуация може да се получи и при отпускане на евентуални помощни заеми за Италия или Испания, предупреждава още Moody's.

Водещи