OTE доволен от сделката за Globul 27.04 | 14:37

Telenor плаща 717 млн. евро за българския оператор

От Ралица Стоянова

Продажбата на Globul в България представлява финализиране на едно дълго и целенасочено усилие, което ни даде  възможност да постигнем изключително привлекателна цена чрез  тръжната процедура. Договорената продажна цена повишава стойността на гръцкия телеком ОТЕ и е в интерес на акционерите в сегашния особено труден и несигурен момент. 

Това заяви изпълнителният директор на гръцката  телекомуникационна компания ОТЕ Михалис Цамаз по повод покупката на Globul от норвежката компания Telenor, която обяви, че ще  плати за българския мобилен оператор 717 милиона евро, съобщава  в. "Имерисия". 

ОТЕ смята цената за особено удовлетворителна, тъй като нейни представители казваха, че сума между 700 и 800  млн. евро би била приемлива за продажбата на Globul, предаде БТА.

Михалис Цамаз заяви, че с финализирането на  сделката компанията ОТЕ ще успее да намали с 50 на сто  кредитните си задължения. 

Според съобщение на ОТЕ до борсата в Атина крайната цена ще бъде адаптирана според нетните задължения на Globul и промените в работния капитал към деня на приключване на сделката, което ще се случи през третото тримесечие на  годината.

Кандидатите за покупката на оператора Globul и търговската верига Germanos бяха Turk Telekom, Telenor и Deutshe Telekom. В последния момент от надпреварата се отказа друг турски кандидат - Turksel.

Процедурата по наддаването се е състояла тази сряда в централата на гръцкия телеком в Атина. С най-висока цена се е оказал Telenor.  Норвежката компания беше и най-активна в  наддаването. 

Telenor е бившият държавен телеком монополист на  Норвегия, познат до 1969 г. като Televerket. Компанията държи мажоритарни дялове в GSM оператори в Дания, Унгария, Черна гора, Тайланд, Малайзия, Бангладеш, Индия и Пакистан.

Норвежците са едни от основателите на мобилното крило на гръцкия телеком - Cosmote като до 2004 г.  продават своите акции. В момента групата на Telenor има близо 40 хил. служители.

Нужните инвестиции в Globul се оценяват на 300 млн. евро.

Водещи

Най-четени